За DPF

0 Comments

Какво е DPF или така наречения филтър за твърди частици, се използва при всички дизелови коли. При френските коли се нарича FPA.

При дизеловите коли отработените газове на входа на филтъра-катализатор са с много по-ниска температура от необходимата за изгарянето на саждите, сътоветно те се натрупват там и това води до редица отрицателни последици както за двигателя така и за околната среда. Тъй като има лимитиран капацитет, на определен период от време DPF трябва да се почиства или подменя с нов.

ДПФ може да блокира в следствие на запушване винаги е необходима първо диагностика, ето защо ние извършваме предварителна диагностика на всеки DPF.

Предварителния тест се осъществява от машината за почистване. Така от самото начало знаем точно колко е замърсен, колко препарат и с каква процедура да изчистим DPF-a.  

Какви са признаци че DPF ви е запушен?

  •  Лампата за DPF свети на таблото
  • Колата ви е авариаен режим
  • Чести опити колата да регенеирара DPF
  • Охлаждащите вентилатори, работят по-често  
  • Нивото на маслото се увеличава
  • Увеличена  консумация на гориво

Може ли да се почисти DPF?

Запушване на ДПФ е често срещан проблем, все пак той събира фините частици от изгорелите газове и е с ограничен капацитет. Игнорирането на проблема може да доведе до влизане на колата в авариен режим или още по-лошо да блокира двигателя.
Да се почисти DPF e пъти по-икономичния вариант, вместо да се замени с чисто нов. Съществуват няколко варианта за почистване. Но най-доказалия се с успеваемост и то на 100% е машиното почистване на DPF.  

Не е ли по-лесно да го премахна?

Не, не е по-лесно! Да се премахне дори в някой случай е по-скъпо, отколкото да се почисти. И е неправилно и незаконно! С новите разпоредби всеки притежател на дизелов двигател, към които не е прикрепен DPF, подлежи на глоби!

За кой дизелови двигатели е възможно почистване на DPF?

За всички видове DPF е възможно машинно почистване. За коли, за тежко товарни машини до и над 7, 5 тона. леки коли, бусове – леко товарни, тежко товарни (вкл. Над 7.5тона)